Nyheter
Amerikansk toll på bil kan få globale ringvirkninger
Donald Trumps varslede toll på biler og bildeler kan påvirke bilindustrien verden over. Utspillet vekker særlig reaksjoner blant nære handelspartnere som har investert tungt i amerikansk industri.

Utsiktene til 25 prosent toll på alle biler og bildeler som importeres til USA har skapt uro i bilmarkedet internasjonalt. For land som eksporterer store mengder kjøretøy til USA, kan tiltaket få store økonomiske konsekvenser.
En betydelig del av bilimporten til USA kommer fra land som Japan, Sør-Korea, Tyskland, Canada og Mexico. Økonomer peker på at slike tiltak kan presse økonomiene i disse landene.
Les også: Elon Musk aktiverer omstridt funksjon i alle Teslaer
Den amerikanske presidenten forsvarer tolltiltakene med at de vil favorisere produsenter som har fabrikker i USA. Han mener at en slik politikk fremmer innenlandsk produksjon.
Splitter bilbransjen
Men bilindustrien er globalt sammenvevd. Produksjon og utvikling foregår på tvers av landegrenser, og mange fabrikker har spesialisert seg på bestemte komponenter. Toll kan forstyrre denne balansen og gjøre det dyrere og mer komplisert å produsere biler.
I Europa har reaksjonene vært tydelige. Ifølge bilbransjens europeiske interesseorganisasjon ble det i fjor eksportert rundt 750 000 biler fra EU til USA. Den tyske bilindustrien er spesielt utsatt, ettersom det amerikanske markedet utgjør en betydelig andel av salget for merker som BMW, Mercedes-Benz, Audi og Volkswagen.
EU har signalisert at de vil beskytte sine økonomiske interesser, men samtidig forsøke å finne forhandlingsløsninger. Den nye tollpolitikken fra USA kommer i tillegg til varslede gjengjeldelsestiltak i april.
Verden svarer
Flere land forbereder nå mulige mottiltak. I Asia uttrykkes frustrasjon over at amerikanske tiltak rammer likt uavhengig av eksisterende samarbeidsforhold og investeringer.
Både i og utenfor EU finnes det mange selskaper som leverer komponenter og tjenester til bilprodusenter. Dersom bilproduksjonen svekkes som følge av toll eller redusert etterspørsel, kan dette ramme en lang verdikjede – også i bransjer som har forsøkt å omstille seg i takt med endringer i bilmarkedet.
Global bilindustri står allerede i en krevende omstilling, og nye tollbarrierer kan gjøre utfordringene enda større.