Nyheter
Alvorlige anklager mot OnePlus
Amerikanske lovgivere frykter at sensitive brukerdata sendes til Kina.

OnePlus-telefoner er nå gjenstand for alvorlige anklager i USA, hvor to medlemmer av Kongressen har henvendt seg til Handelsdepartementet.
De ber om en gransking av hvorvidt OnePlus-smarttelefoner potensielt sender sensitive brukerdata tilbake til Kina, ifølge Reuters.
Bekymringen baserer seg på ubekreftede påstander fra et kommersielt selskap, som hevder at OnePlus-enheter «muligens» samler inn og overfører private data og skjermbilder.
Selv om det ikke foreligger konkrete bevis, kan saken få alvorlige konsekvenser for OnePlus dersom det viser seg å være hold i påstandene.
Omfang og mulige konsekvenser
Handelsdepartementet er blitt bedt om å undersøke spesifikt om OnePlus-enheter samler inn og sender data slik det er beskrevet.
Det er imidlertid viktig å understreke at en eventuell etterforskning ikke nødvendigvis fører til et forbud mot OnePlus-telefoner i USA.
Dersom OnePlus blir funnet skyldig i å ha overført brukerdata til Kina, er det mer sannsynlig at selskapet blir pålagt å gjøre endringer – et scenario som fortsatt er preget av usikkerhet.
Et mønster av amerikansk skepsis mot kinesiske teknologiselskaper
Saken mot OnePlus må sees i lys av en bredere trend der amerikanske myndigheter har gått hardt ut mot kinesiske teknologiselskaper – selv i tilfeller hvor selskapene har fulgt gjeldende regelverk.
Et kjent eksempel er TikTok. Til tross for at TikTok oppfylte alle krav og inngikk en avtale med Oracle i 2022 om håndtering av amerikanske brukerdata, har plattformen fortsatt møtt motstand fra amerikanske politikere. Biden-administrasjonen har slått hardt ned, og tidligere president Donald Trump forlenget gjentatte ganger frister for TikTok til å bli solgt – eller bli utestengt fra det amerikanske markedet.
Disse hendelsene antyder at et salgsforbud mot OnePlus ikke er usannsynlig, selv om selskapet ikke nødvendigvis har misbrukt brukerdata.
Parallellene til Huawei er tydelige. Allerede før Trumps tid i Det hvite hus kom Huawei i søkelyset – basert på mistanke, ikke bevis. I dag er Huawei i praksis ute av smarttelefonmarkedet utenfor Kina.
Dominoeffekten: Hvem er neste?
Selv om OnePlus ikke er en dominerende aktør i USA, skaper saken bekymring for en mulig dominoeffekt: Kan andre kinesiske produsenter bli rammet av lignende tiltak?
Et naturlig spørsmål er om Motorola står for tur, så snart amerikanske myndigheter blir klar over at merket eies av kinesiske Lenovo.
Et eventuelt salgsforbud mot Motorola ville fått langt større konsekvenser for det amerikanske smarttelefonmarkedet enn et forbud mot OnePlus.
Motorola-telefoner er ryggraden i budsjettsegmentet, på linje med Samsungs Galaxy A-serie. Ifølge tall fra Counterpoint Research for fjerde kvartal 2024, har Motorola ti prosent markedsandel i USA og er den tredje største aktøren etter Apple og Samsung, melder Android Authority.
Motorola-telefoner selges dessuten gjennom store mobiloperatører og kjeder, og har dermed bred distribusjon.
OnePlus og Motorola er heller ikke de eneste kinesiske merkene på markedet. TCL er også en veletablert aktør, spesielt innen forhåndsbetalte telefoner, og deres enheter selges blant annet av T-Mobile, Verizon og Walmart.
Mer om saken
OnePlus har foreløpig ikke kommentert anklagene.