Mobil
Et hackerangrep skjer nå: følg denne planen umiddelbart
Blir du hacket akkurat nå? Her er de 10 viktigste grepene du må ta umiddelbart – før det er for sent.

Hvis du mistenker at du blir hacket akkurat nå, gjelder det å handle raskt.
Hvert sekund teller.
Her er de viktigste stegene du bør følge for å bryte angrepet og beskytte deg.
Koble fra internett umiddelbart

Slå av WiFi, koble ut nettverkskabelen eller slå av ruteren. Dette stopper datatrafikken til angriperen og begrenser hvor mye de kan hente ut.
Slå helt av enheten

Ikke bare lås skjermen – slå den helt av. Dette avbryter eventuell fjernstyring og stopper skadevare i å kjøre i bakgrunnen. Fjern strømmen om nødvendig.
Bytt passord fra en trygg enhet

Bruk en annen, sikker enhet og endre passord til e-post, bank, sosiale medier og viktige tjenester. Start med e-post, da det ofte brukes til å gjenopprette andre kontoer.
Aktiver tofaktorautentisering

Tofaktor gir deg et ekstra lag sikkerhet, slik at innlogging krever både passord og en engangskode fra mobilen eller en app. Dette hindrer videre tilgang.
Skann enheten for skadevare

Start enheten i sikker modus og bruk et oppdatert antivirusprogram til å kjøre full skanning. Fjern alt mistenkelig – vær ekstra grundig.
Sjekk etter endringer og spor

Se etter uvanlige innstillinger, nye brukere eller mistenkelige pålogginger i e-post og kontoer. Gå også gjennom sendte meldinger og transaksjoner.
Slett ukjente programmer og apper

Fjern programmer, apper og nettleserutvidelser du ikke kjenner til – spesielt de installert nylig. De kan være bakdører for hackeren.
Kontakt banken din

Har du delt kortinformasjon eller brukt mobilen til betaling, kontakt banken umiddelbart. De kan sperre kontoer og overvåke for mistenkelig aktivitet.
Varsle kontaktene dine

Har angriperen brukt kontoene dine til å sende meldinger, bør du informere venner og kolleger – så de ikke trykker på lenker eller svarer.
Anmeld saken

Dersom det har skjedd økonomisk tap eller datainnbrudd, bør du anmelde det. I Norge kan du kontakte politiet og NorCERT for veiledning og varsling.