Mobil
10 svindelmeldinger selv eksperter kan gå på
Selv de smarteste kan bli lurt. Her er 10 svindelmeldinger som er så godt laget at til og med eksperter har gått i fella.

Du tror kanskje du kan gjenkjenne en falsk melding når du ser den. Men svindlerne har blitt smartere, og i dag ser mange svindelmeldinger nesten identiske ut med offisielle beskjeder.
Her er 10 eksempler på svindelmeldinger som til og med sikkerhetseksperter har latt seg lure av.
«Pakken din kunne ikke leveres – velg ny leveringstid»

En SMS fra «Posten», «Bring» eller «DHL» som ber deg bekrefte levering eller velge nytt tidspunkt. Lenken går til en falsk nettside som ber om kortinformasjon eller innlogging. Svindelen er så godt laget at mange klikker uten å tenke seg om.
«Vi har oppdaget mistenkelig aktivitet på kontoen din»

Denne meldingen later som den er fra banken, Vipps eller Nets. Du blir bedt om å bekrefte identiteten din snarest. Fordi det haster og virker alvorlig, trykker mange på lenken uten å sjekke.
«E-posten din er i ferd med å slettes – bekreft nå»

En klassisk phishing-melding som hevder at e-postkontoen din skal stenges pga. inaktivitet. Du blir bedt om å logge inn for å beholde kontoen. Siden du sendes til, ser ut som Gmail eller Outlook, men det er en kopi laget for å stjele passordet ditt.
«Skatteoppgjøret ditt er klart – hent pengene dine her»

Svindlerne vet når det er tid for skatteoppgjør, og sender falske meldinger fra «Skatteetaten». Du får beskjed om å logge inn for å hente pengene. Men det du egentlig gjør, er å gi fra deg BankID-informasjon.
«Noen har forsøkt å tilbakestille passordet ditt»

Meldingen sier at noen har prøvd å endre passordet ditt, og ber deg klikke på en lenke for å avbryte forsøket. Men lenken leder deg til en fiktiv innloggingsside som fanger opplegget ditt.
«Er dette deg i denne videoen?»

En melding via Messenger eller WhatsApp med et link til en «video». Beskjeden kommer gjerne fra en venn, men kontoen deres er allerede kompromittert. Når du klikker, blir du bedt om å logge inn – og gir svindleren tilgang til din konto.
«Vi har filmet deg – og har passordene dine»

Svindel via e-post som hevder å ha hacket kameraet ditt og filmet deg. Meldingen inneholder ofte et gammelt lekket passord for å virke troverdig. Svindleren krever betaling for ikke å «offentliggjøre» innholdet.
«Du har vunnet et gavekort fra Elkjøp/Coop/Zalando»

Falske konkurranser og gavekortmeldinger er effektive. Meldingen sier at du bare må betale frakt. Alt ser troverdig ut, men du betaler for noe du aldri får – og gir samtidig fra deg kortinformasjon.
«Bekreft infoen din for å beholde Jobbsøkerkontoen din»

Falsk e-post fra «LinkedIn» eller «Jobbnorge» som sier at kontoen din må oppdateres. I virkeligheten får svindleren tak i dine innloggingsopplysninger.
«MitID-innloggingen din er utgått – klikk her for å reaktivere»

En nyere type svindel som utnytter nordmenns tillit til MitID. Meldingen bruker ekte logoer og design. Du sendes til en falsk innloggingsside og risikerer å gi fra deg alle bankopplysninger.