Datamaskiner
Ny hackerplattform sprer frykt: Krever millionbeløp i løsepenger

En ny plattform for datakriminalitet er på full fart inn i den digitale underverdenen.
Den skumle tjenesten VanHelsing RaaS gir hvem som helst – enten de er erfarne hackere eller nybegynnere – muligheten til å utføre utpressingsangrep mot selskaper over hele verden.
Alt som trengs?
Et depositum på 5.000 dollar, og vips har man tilgang til et brukervennlig kontrollpanel som gjør det enkelt å låse datasystemer og kreve løsepenger for å låse dem opp.
Les også: Ny hackertrussel rammer iPhone-brukere: Omgår sikkerhetsfunksjonen
Angriper store selskaper
Siden lanseringen 7. mars har VanHelsing RaaS allerede rukket å ramme tre kjente selskaper, ifølge sikkerhetsekspertene i Check Point Research.
Disse bedriftene skal ha fått krav på en halv million dollar – i Bitcoin – for å få tilgang til sine egne systemer igjen og få slettet stjålne data.
Lurer seg inn på både Windows og Linux
VanHelsing RaaS kommer med to ulike typer utpressingsprogramvare, rettet spesielt mot Windows-brukere, men det stopper ikke der.
Også systemer som kjører Linux, BSD, ARM og ESXi er i fare. Plattformen utvikles i ekspressfart – med nye og kraftigere versjoner lansert bare dager etter hverandre.
Dette gjør VanHelsing til en ny, alvorlig trussel for både små og store virksomheter.
– Ikke rør Russland!
Én ting skiller denne plattformen fra mange andre: Den har én klar regel – ingen angrep mot systemer i SUS-land, altså tidligere sovjetrepublikker.
Dette er en kjent praksis blant russiske nettkriminelle, og tyder på at også VanHelsing trolig har røtter i Øst-Europa.
Ransomware-as-a-service – kriminell suksessoppskrift
Modellen er enkel, men skummel: «Ransomware-as-a-service» betyr at utviklerne av utpressingsverktøyene tar seg betalt for å la andre bruke programvaren.
På den måten kan også amatører gi seg ut som avanserte hackere – uten å kunne mye om koding.
Og det er nettopp dette som gjør VanHelsing så farlig. Plattformen senker terskelen for cyberkriminalitet betraktelig.
– En voksende trussel
Sikkerhetseksperter slår nå alarm. VanHelsing viser hvor raskt slike plattformer kan utvikle seg, og hvor enkelt det er å bli et offer for digitale utpressere.
Check Point Research følger utviklingen tett og advarer virksomheter om å styrke sikkerheten og følge med på nye trusler.
Les også: Hackere utnytter Apple Find: Kan spore alle Bluetooth-enheter