Bil og motor
Unngå disse feilene når du skal skifte til sommerdekk
Når vinteren er over og temperaturen stiger, er det på tide å legge om til sommerdekk. For å unngå å skade deg selv og bilen er det noen feil du skal unngå.

Det finnes flere klassiske feil mange gjør under hjulbytte som både kan være kostbare og utgjøre en sikkerhetsrisiko. Her får du en oversikt over hva du bør passe på for å gjøre jobben riktig.
Les også: Denne bilen trenger verken strømledning eller bensin – likevel knuser den konkurrentene
Først og fremst bør du kontrollere hjulene du skal montere. Sørg for at sommerdekkene har tilstrekkelig mønsterdybde. Lovens minimumskrav er 1,6 millimeter, men det anbefales å bytte før du nærmer deg denne grensen. Grunnere mønsterdybde reduserer dekkets evne til å lede bort vann og øker dermed risikoen for vannplaning. Sjekk også at det ikke finnes dype kutt eller sprekker på dekkets sider eller slitebane. Tipsene er hentet fra mediet teknikens värld.
Feil #1 – Feil plassering av jekk
Jekken må plasseres på en såkalt løftepunkt under bilen. Disse punktene er forsterkede og hindrer skader på karosseri og understell. Du finner informasjon om løftepunktene i bilens instruksjonsbok eller ved å søke på nettet. Det finnes også gode videoer på YouTube som viser hvor og hvordan jekken bør plasseres
Feil #2 – Dårlig underlag
Sørg for at bilen står på et plant og fast underlag før du begynner. Et ujevnt eller mykt underlag, som for eksempel grus, kan føre til at bilen plutselig faller ned. Det er lurt å bruke støttebukker som ekstra sikkerhet, da jekken alene ikke alltid er helt pålitelig. Støttebukker koster lite og kan være en god investering.
Feil #3 – Feil rotasjonsretning
Mange dekk har en angitt rotasjonsretning, som markeres med en pil og ofte ordet «rotation» på siden. Pilen skal peke fremover i bilens kjøreretning når dekket monteres. Monteres dekket feil vei kan det svekke dekkets ytelse, spesielt når det gjelder å lede bort vann.
Feil #4 – Manglende kryssdragning
Når hjulboltene skrus til, bør du bruke såkalt kryssdragning. Det betyr at du strammer boltene i et kryssmønster, slik at felgen presses jevnt mot hjulnavet. Dette sikrer at hjulet sitter godt og riktig.
Feil #5 – Overstramming av boltene
Ikke bruk for mye kraft når du strammer til boltene. Overstramming kan ødelegge gjengene i hjulnavet, noe som kan føre til dyre verkstedsbesøk. Bruk heller en momentnøkkel for å sikre at du strammer til med korrekt kraft i henhold til bilprodusentens anbefalinger. Har du muttertrekker, finnes det også momentstaver som gir riktig tiltrekking automatisk.
Feil #6 – Ikke sjekke lufttrykket
Etter montering bør du kontrollere lufttrykket i dekkene. Dekk som har ligget ubrukt over vinteren eller sommeren har ofte for lavt trykk. For lavt trykk gir dårligere kjøreegenskaper og sliter unødvendig mye på dekkene.
Feil #7 – Skitne hjul lagres
Før du setter bort hjulene du nettopp har tatt av bilen, bør du vaske dem grundig. Rene hjul holder seg bedre i lagring og er klar til bruk neste sesong. Utsetter du vasken er det fort gjort å glemme det, og da står du der neste sesong og må starte med rengjøring.
Feil #8 – Feil etterstramming
Etter rundt ti mil med kjøring etter hjulbyttet bør du kontrollere at hjulboltene fortsatt sitter som de skal. Tidligere var det anbefalt å etterstramme boltene, men nyere anbefalinger fraråder dette i mange tilfeller fordi mange etterstrammer altfor hardt og skader hjulnavet. Kontroller heller at boltene sitter godt uten å bruke overdreven kraft.
Les også: Denne populære bilen ble kåret til den mest upålitelige i verden