Bil og motor
Her er sannheten om bilen din – som ingen forteller deg
Det er det ingen som forteller deg.

Etter hvert som biler får flere og flere innebygde datasystemer, samles det også enorme mengder data.
Samtidig er stadig flere biler konstant koblet til internett – og sender disse dataene tilbake til bilprodusenten.
Det skriver ESET Nordics i en pressemelding.
– Dette er et potensielt personvernproblem. Så snart det samles inn data om deg som bruker av et produkt, og de dataene sendes videre, oppstår det en risiko. Informasjonen fra bilen din kan nemlig enkelt brukes til å lage en profil av deg – hvor du bor, jobber og så videre, sier Leif Jensen, sikkerhetsekspert og CBO i ESET Nordics.
Han forklarer at det kan være mange fordeler med at bilen samler inn data om hvordan den brukes. Dataene kan blant annet brukes til å forbedre både bilen og kjøreopplevelsen.
– Men kostnaden er personvernet ditt, understreker Leif Jensen.
For i tillegg til å registrere hvor og hvordan du kjører, kan nyere biler også fange opp hva slags musikk du hører på, om du spiller via infotainmentsystemet, hvilke filmer du ser – og mye mer. Disse dataene sendes til produsenten, som analyserer dem videre.
– Det er ikke et problem så lenge dataene blir værende i bilen, eller dersom de lagres anonymisert på produsentens sikre servere. Men hva hvis de lekker? spør Leif Jensen.
Allerede i 2019 testet avisen The Washington Post en ny bilmodell, og de kunne fastslå at bilen genererte opptil 25 GB med data i timen – inkludert informasjon om telefonsamtaler, kjørestil og mye mer. Alt dette ble sendt tilbake til produsenten.
– Det finnes selvsagt gode grunner til å sende data fra bilen til produsenten. Det kan forbedre produktet og øke sikkerheten. Men selv om dataene hevdes å være anonyme, kan de inneholde svært personlige og sensitive opplysninger – ikke minst nå som bilene også har kameraer. Og det er bekymringsfullt, sier Leif Jensen.
Dataene kan nemlig lekke – ikke nødvendigvis med vilje, men for eksempel gjennom hackerangrep eller uhell. Og da kan private detaljer plutselig havne i feil hender.
– I tillegg risikerer du å gi fra deg private opplysninger og kontoinformasjon til den neste eieren hvis du senere selger bilen. Da har du i praksis mistet all kontroll over dine personlige data, påpeker han.
Leif Jensen oppfordrer derfor til at du undersøker om bilprodusenten anonymiserer dataene dine, lover å ikke selge dem videre, og lar være å samle inn mer informasjon enn det som er strengt nødvendig.
– Når du skal selge bilen, bør du også huske å tilbakestille den til fabrikkinnstillinger – hvis det er mulig – og sørge for å slette alle personlige data. For det er ikke alltid at en fabrikkinnstilling faktisk fjerner data fra bilens interne lagring, avslutter han.