Biler
Livsviktig funksjon mange bileiere overser
Slik virker den

I stadig flere moderne biler er den klassiske håndbremsen erstattet av en elektrisk parkeringsbrems (EPB). Selv om noen savner følelsen av den gamle spaken, byr det elektroniske systemet på fordeler – ikke minst i en nødsituasjon.
Den elektriske bremsen har nemlig en innebygd nødfunksjon som alle bør kjenne til, uavhengig av om man har førerkort eller ikke. I visse tilfeller kan det redde liv.
Dette skjer når du holder inne bremsen
I motsetning til tidligere tiders håndbrems, som bremset kun bakhjulene, benytter EPB bilens vanlige bremsesystem. Når knappen eller spaken holdes inne mens bilen er i bevegelse, tolker systemet det som en nødmanøvrering. Resultatet er en kontrollert og kraftig nedbremsing – på alle fire hjul.

For å aktivere denne funksjonen må knappen holdes inne i noen sekunder. Da vil bilen automatisk sette i gang en nødbrems, aktivere varselblink, og i biler med automatisk nødvarsling kan systemet også kontakte nødetatene.
Kan være avgjørende ved bremsesvikt eller bevisstløs sjåfør
Dersom hovedbremsene skulle svikte – eller hvis føreren blir bevisstløs – gir den elektriske parkeringsbremsen passasjerer en mulighet til å stanse bilen trygt. Det er enklere og sikrere enn å forsøke å bruke den gamle typen håndbrems, spesielt i høy fart.
Den tradisjonelle bremsen virker kun på bakhjulene, noe som kan føre til at bilen mister kontrollen. Med EPB derimot, blir nedbremsingen stabil og effektiv – og det hele skjer med støtte fra bilens assistentsystemer.
Ikke ment for testing i det fri
Funksjonen er utviklet med sikkerhet i fokus og bør aldri prøves for moro skyld. Feilbruk kan føre til uønskede situasjoner i trafikken. Men i en reell nødsituasjon kan denne knappen være forskjellen på liv og død – og derfor er det viktig at både sjåfører og passasjerer kjenner til hvordan den fungerer.