Følg oss her

Biler

Flyvende bil nærmer seg virkelighet

Et slovakisk teknologiselskap har utviklet en flyvende bil som kan oppnå hastigheter på opptil 250 km/t i luften og forvandle seg fra bil til fly på under to minutter.

Publisert

d.

Foto: Klein vision

En flyvende bil – men ikke for nærtrafikken

Klein Vision, selskapet bak det som kalles «AirCar», har brukt rundt 30 år på å utvikle det som nå omtales som en fullt fungerende prototyp. Kjøretøyet har gjennomført over 170 flytimer og mer enn 500 takeoff- og landingsoperasjoner, og ble allerede i 2022 godkjent med luftdyktighetssertifikat fra slovakiske myndigheter.

AirCar kan forvandle seg fra bil til småfly ved at vingene trekkes inn og folder seg sammen, omtrent som taket på en cabriolet. Når den fungerer som bil, brukes blant annet en spoiler for å oppnå nødvendig bakketrykk. På bakken kan den nå opp til 200 km/t, mens den i luften skal kunne fly i opptil 250 km/t med en rekkevidde på nærmere 1000 kilometer. Det skriver popular science.

Les også: Brukte bilmodeller du bør styre unna: ifølge mekanikere

Planlegger produksjon – men veien dit er lang

Klein Vision oppgir at de planlegger å starte levering av AirCar-modellen i løpet av 2026, med en prislapp mellom 8 og 10 millioner kroner. Den nyeste versjonen har dobbelt så kraftig motor som tidligere (280 hk), bedre rekkevidde og raskere overgang mellom kjøre- og flymodus.

Men det gjenstår fortsatt viktige sertifiseringer før kjøretøyet kan settes i kommersiell bruk, og erfaringene fra lignende selskaper viser at det ofte er lettere sagt enn gjort å bringe slike konsepter helt til markedet.

Ikke helt som i science fiction

Selv om AirCar teknisk sett fungerer både som bil og fly, kan den ikke bare ta av fra en parkeringsplass i byen. For å fly må den benytte rullebane – noe som innebærer at brukeren først må kjøre til en flyplass før takeoff er mulig. I praksis betyr det at den fungerer mer som et småfly med hjul enn som en ekte urban flyvende bil.

Drømmen om flyvende biler lever videre – i begrenset form

Ideen om personlige flyvende biler stammer helt tilbake til Henry Fords tid, men få av prosjektene som har blitt forsøkt har kommet lenger enn prototypestadiet. Selskaper som Terrafugia og Moller Skycar har tidligere demonstrert teknologiske muligheter, men aldri levert kommersielle produkter.

Langt flere ressurser investeres nå i en nært beslektet teknologi: VTOL-farkoster (Vertical Take-Off and Landing). Disse er ment å løfte seg rett opp fra bakken uten rullebane, og fungerer som en hybrid mellom bil og helikopter. Selskaper som Joby Aviation og Archer Aviation har allerede inngått samarbeid med flyselskaper om transporttjenester mellom flyplasser og helikopterplattformer.

Fremtiden – et nisjeprodukt for spesielt interesserte

AirCar og lignende prosjekter gir et glimt inn i fremtidens mobilitet, men vil i overskuelig fremtid trolig forbli forbeholdt en liten gruppe entusiastiske og pengesterke brukere. Teknologiske barrierer, strenge reguleringer og krav til pilotlisens gjør at slike farkoster neppe vil fylle byens luftrom med det første.

En flyvende bil kan høres ut som et gjennombrudd, men inntil luftfartslovgivning og infrastruktur tar igjen teknologien, vil dette forbli et teknologisk vidunder med begrenset praktisk bruk.

Les også: 10 biler som er farligere enn du tror: og testene avslører hvorfor

Annonse