Følg oss her

AI

Slik skiller Apple seg ut i AI-kappløpet

Har brukernes personvern i fokus

Publisert

d.

Foto: Koshiro K / Shutterstock

Kunstig intelligens har tatt teknologiindustrien med storm, men med store språkmodeller følger også en utfordring: personvern. Apple har valgt en annen vei enn konkurrentene, og satser tungt på å beskytte brukernes data.

AI direkte på enheten

Mye av Apples nye funksjonalitet i Apple Intelligence skjer direkte på selve enheten. Derfor stilles det også høye krav til maskinvare. Kun iPhone 15 Pro, iPhone 16 og nyere iPad/Mac med M1-brikker eller kraftigere støtter funksjonene.

Ved å kjøre modellene lokalt betyr det at mange AI-forespørsler aldri forlater telefonen. Eksempler på slike funksjoner er oppsummering av varsler og generering av personlige emojier (Genmoji).

Apple åpner også for at utviklere kan bruke selskapets egne såkalte “Foundational Models” lokalt, noe som kan redusere bruken av løsninger som OpenAI og Google Gemini – og dermed begrense hvor mye privat data som sendes ut av enheten.

Private Cloud Compute – når skyen må brukes

Noen tyngre oppgaver krever fortsatt skyressurser. Apple bruker da det de kaller Private Cloud Compute. Dette systemet er bygd for ikke å lagre data, og Apple tilbyr åpen tilgang til systemets kildekode, slik at uavhengige eksperter kan verifisere dette.

Kort sagt: Selv om noen data behandles i skyen, skal ingenting lagres, og verken Apple eller en potensiell angriper skal kunne få tilgang til dem.

ChatGPT på Apples vilkår

Apple har inngått en avtale med OpenAI som sikrer at Apple-brukeres data ikke lagres eller brukes til å trene fremtidige språkmodeller. Det er også brukeren selv som aktivt må gi tillatelse for at data skal sendes til ChatGPT.

Bruker du ChatGPT via Siri, er det faktisk en av de mest personvernvennlige måtene å gjøre det på.

Annonse