AI
Nå kan kunstig intelligens hjelpe deg å velge perfekt avocado
Et AI-verktøy for kjøkkenet
Forskere ved Oregon State University (OSU) har utviklet et kunstig intelligensprogram som kan vurdere hvor moden en avocado er, bare ved hjelp av et bilde tatt med en iPhone. Målet er ikke bare å hjelpe store produsenter, men også forbrukere som vil unngå både steinharde og overmodne frukter.
Mindre matsvinn og lavere klimaavtrykk
Avocadoen er kjent for sitt høye næringsinnhold, men også for sin belastning på miljøet. Den krever mye vann og gjødsel, og har et karbonavtrykk som er omtrent dobbelt så stort som en banan og fem ganger høyere enn et eple. Samtidig fører overmodne frukter til store mengder matsvinn, et problem forskerne nå vil løse med kunstig intelligens.
"Avocadoer er blant de mest bortkastede fruktene i verden på grunn av overmodning. Vi ønsket å lage et verktøy som hjelper både forbrukere og butikker å ta smartere valg om når frukten bør brukes eller selges", forklarer forsker Luyao Ma ved OSU.
1400 iPhone-bilder i databasen
AI-modellen ble utviklet i samarbeid med Florida State University og bruker over 1400 iPhone-bilder av Hass-avocadoer for å vurdere kvalitet og fasthet. Tidligere løsninger har brukt bilder til å analysere frukt, men krevde manuell justering og hadde lavere presisjon.
Ved hjelp av dyp læring klarer den nye modellen å fange opp detaljer som form, tekstur og mønstre i overflaten. Dermed kan den forutsi fasthet med rundt 92 prosent nøyaktighet og ferskhet med 84 prosent. Forskerne forventer at tallene vil øke etter hvert som programmet mates med flere bilder.
Kan brukes både i butikk og hjemme
Selv om verktøyet kan bli tilgjengelig som app for forbrukere, ser forskerne også store muligheter for næringslivet. I fremtiden kan sorteringsanlegg bruke teknologien til å skille mellom frukter basert på modningsgrad, slik at de ferskeste sendes lengst og de mykeste selges lokalt.