AI
ChatGPT påvirker oss på en helt ny måte
Merker du noe til denne endringen?

Et nytt studie fra Max Planck Institute i Berlin avslører at ChatGPT ikke bare endrer hvordan vi skriver, men også hvordan vi snakker. Gjennom analyser av over én million timer med YouTube-videoer og podkaster viser forskerne en tydelig økning i bruken av såkalte "GPT-ord", som chatboten ofte legger til når den redigerer tekst.
Eksempler på slike ord er:
- delve (fordype seg i)
- realm (område/felt)
- meticulous (nøyaktig)
- swift (rask)
- inquiry (undersøkelse)
Fra tastatur til tale
Først analyserte forskerne hvordan ChatGPT typisk forbedrer tekst, blant annet ved å gjøre språk mer formelt og presist. Deretter undersøkte de om disse ordene også begynte å dukke opp i faktiske samtaler. Det gjorde de, både i manusbaserte og spontane podkastsamtaler.
Vi etterligner chatboten
Forskerne peker på et kulturelt tilbakekoblingsmønster: Vi trener AI-en på tekst, den returnerer et polert språk, og vi begynner å herme etter det. Siden mennesker naturlig imiterer autoriteter, kan AIs status som “kunnskapsrik” aktør bidra til at den former språket vårt mer enn vi aner.
Språkets mangfold kan krympe
Sosiologer advarer samtidig om at hvis flere begynner å snakke som ChatGPT, kan det føre til et snevrere og mer ensrettet språk. Færre variasjoner i ordvalg og stil kan på sikt påvirke hvordan vi uttrykker tanker, følelser og ideer.
Hva nå?
"AI er ikke spesielt unikt i hvordan det påvirker oss", sier forsker Hiromu Yakura, – men tempoet og omfanget er helt nytt. Bare to og et halvt år etter lansering har ChatGPT begynt å sette avtrykk i språket vårt. Kommer du på noen norske ord vi har blitt påvirket av AI til å bruke i den dagligdagse praten?