AI
Bruker du AI i jobbsammenheng? Det kan skade ryktet ditt mer enn du tror
Ny studie avslører at mange skjuler bruken av kunstig intelligens, i frykt for å bli stemplet som late og inkompetente.

Kunstig intelligens skal gjøre oss smartere, raskere og mer effektive. Men hva om det faktisk får deg til å se dårligere ut på jobb?
Det er nettopp det som kommer frem i en ny og oppsiktsvekkende studie fra Duke University i USA. Forskere har funnet ut at ansatte som bruker AI-verktøy som ChatGPT og Gemini blir vurdert som latere og mindre flinke enn kolleger som jobber «på gamlemåten».
«Selv om AI kan øke produktiviteten, følger det med en sosial straff,» skriver forskerne bak studien, som nylig ble publisert i det anerkjente tidsskriftet PNAS.
Les mer: Verdens verste bil gjør comeback
Skjuler at de bruker AI av frykt
Studien, som inkluderte over 4 400 deltakere, viser at ansatte er redde for å si at de bruker AI – rett og slett fordi de tror det får dem til å virke mindre kompetente og lettere å erstatte.
Og det stemmer: Når deltakerne ble bedt om å vurdere jobbsøkere, fikk de som brukte AI jevnt over lavere karakterer på innsats, kompetanse og selvstendighet.
«Hemmelig cyborg» er den nye normalen
AI-forsker Ethan Mollick kaller det fenomenet for secret cyborgs. Ansatte som bruker AI i skjul, fordi bedriften forbyr det eller kollegaene rynker på nesen.
Faktisk rapporteres det om utbredt hemmelighold, der AI brukes bak ryggen på sjefen for å få jobben gjort, men ingen tør å innrømme det.
Men det finnes et unntak
Det interessante? Hvis sjefen selv bruker AI, snur det hele. Da er de plutselig mer positive til kandidater som også gjør det. Og når AI brukes til oppgaver hvor det faktisk er åpenbart nyttig, forsvinner de negative vurderingene nesten helt.
Fremtiden: flere jobber, men mer stress?
Samtidig peker andre studier på at AI kan både spare og skape ekstra arbeid. Noen får færre oppgaver, mens andre må bruke tid på å dobbeltsjekke AI-resultater eller fange opp juks.
Ifølge World Economic Forum vil AI innen 2030 fjerne rundt 92 millioner jobber, men skape 170 millioner nye. Det kan bli en gevinst, men overgangen kan bli ubehagelig.