Følg oss her

AI

AI kan lyve – og få deg til å tro på det

AI høres smart og trygg ut – men det betyr ikke at den alltid snakker sant. Her er listen over hvordan kunstig intelligens kan vri på sannheten så elegant at du ikke merker det før det er for sent.

Publisert

d.

Kunstig intelligens er rask, overbevisende og ofte presis. Men den kan også ta feil, finne på svar – og likevel virke smartere enn deg.

Her er ti måter AI kan villedes, og få det til å virke som sannhet.

1. AI finner på fakta som høres troverdige ut

Foto: CHIEW / Shutterstock.com

AI-modeller kan dikte opp navn, datoer og kilder som ikke eksisterer. «Ifølge en rapport fra 2021 av Dr. Harrison…» Nei, det finnes ikke. Men det høres riktig ut – og derfor sjekker du kanskje ikke.

2. AI bruker komplekse forklaringer for å skjule feil

Foto: William Potter / Shutterstock.com

Når AI ikke vet svaret, leverer den ofte et langt, teknisk og strukturert svar. Det virker troverdig, men bygger på gjetninger og ikke fakta. Kompleksitet kan dekke over feil.

3. AI fremstår som ekspert uansett

Foto: cono0430 / Shutterstock.com

Tonen er sikker, uansett om emnet er kjernekraft eller cupcakes. Fordi AI sjelden uttrykker usikkerhet, antar vi at den har rett – selv når den ikke har det.

4. AI lager manipulerende bilder

Foto: MAYA LAB / Shutterstock.com

AI-genererte bilder kan skape falske hendelser: kjendiser i fengsel, politikere i protest, byer i flammer. Bilder skaper følelser og tillit – og det utnytter teknologien.

5. AI skriver i din tone

Foto: SvetaZi / Shutterstock.com

Når en AI skriver med din skrivestil eller stemme, føles teksten mer ekte. Den bruker dine ord, vaner og interesser – og du stoler mer på det, fordi det ligner deg.

6. AI skjuler eller finner på kilder

Foto: Valery Brozhinsky / Shutterstock.com

AI kan dikte opp boktitler, forfattere og lenker som ser ekte ut, men som ikke finnes. Det ser akademisk ut – men det er bare oppdiktet.

7. AI kan etterligne deg

Foto: Pheelings media / Shutterstock.com

Med nok data kan AI etterligne stemmen din, ansiktet ditt eller skrivestilen din. Den kan få det til å virke som du har skrevet, sagt eller ment noe du aldri har gjort.

8. AI retter deg – feilaktig

Foto: Lia Koltyrina / Shutterstock.com

Du sier noe korrekt, men AI svarer: «Nei, det er feil» – og gir et uriktig svar med full selvtillit. Dens trygghet kan få deg til å tvile, selv når du egentlig har rett.

9. AI lyver ved å utelate

Foto: Geza Farkas / Shutterstock.com

AI forteller ikke alltid hele historien. Den kan skjule detaljer, ignorere nyanser eller sløyfe viktige forbehold. Det er ikke en direkte løgn – men det villedende.

10. AI pakker løgner inn i vennlighet

Foto: Stock-Asso / Shutterstock.com

AI kan gi deg feil informasjon på en høflig og hjelpsom måte: «Selvfølgelig, her er en kur du kan prøve…» – selv om den ikke virker, eller kan være farlig. Intelligensen vil hjelpe – selv når den skader.

Annonse