Følg oss her

AI

AI infiseres av russisk propaganda

I hvert tredje tilfelle godtar AI-chatbotene russisk propaganda som troverdige kilder.

Publisert

d.

Et russisk nettverk sprer desinformasjon i et enormt omfang. Ifølge nettstedet Newsguard produserte nettverket 3,6 millioner artikler i 2024.

Journalister fra Newsguard testet ti ledende kunstig intelligenser for russisk propaganda. De spurte chatbots som drives av kunstig intelligens om 15 falske narrativer som er blitt spredt av Russlands propaganda-nettverk. AI-ene gjenga propagandaen som sann i 33 prosent av tilfellene.

Bare i halvparten av tilfellene klarte AI-ene å si fra om at narrativet eller påstanden var falsk.

Les også: Meta lanserer AI-tjeneste i Europa

Bevisst AI-strategi

Falske påstander kan handle om at bestemte personer i Ukraina har blitt rike ved å stjele fra pengestøtten fra Vesten. Eller at ukrainske soldater har brent en dukke av Trump.

Slike falske rykter spres for å svekke støtten til Ukraina.

Det er indikasjoner på at russerne har satset på å smitte AI-ene fremfor å få mye trafikk på sine falske nettsider, dette ifølge Newsguard som også viser til rapporter fra andre.

Det har tidligere vært problemer med at AI-chatbotene kan være diskriminerende, partiske, uttrykke rasisme eller serveree uriktig og upassende innhold.

I tillegg til å samle inn persondata.

Les også: Chatbots lyver!

Yvonne Thomsen har over 30 års erfaring som journalist og en urokkelig nysgjerrighet på alt som beveger seg innen teknologi og innovasjon. Hun er ikke noe teknisk geni – og det er nettopp derfor hun brenner for å gjøre kompliserte temaer forståelige for folk flest. Yvonne elsker å lære nye ting, og tar leserne med seg inn i teknologiens verden med et skarpt blikk, engasjement og en praktisk tilnærming. Hos Teksiden.no bidrar hun med artikler som gjør det lettere å ta gode valg i en digital hverdag, enten det handler om mobilabonnement, kunstig intelligens eller hvordan du unngår digitale svindelfeller

Annonse