Følg oss her

Teknologi

De nyeste metodene hackerne bruker akkurat nå: mai 2025

I mai blir svindel smartere, språket bedre og lokkemidlene mer troverdige. Her er ti metoder hackerne bruker akkurat nå – og hvordan du unngår dem.

Publisert

d.

Hver måned utvikler svindlerne nye metoder – og i mai er de smartere enn noen gang. Mange av triksene virker ekte, fordi de nå bruker kunstig intelligens, lokalt språk og velkjente brands.

Her er de 10 mest aktuelle hacker-metodene akkurat nå – og hvordan de lurer deg.

Falske e-poster fra fraktselskaper – nå på perfekt norsk

Foto: Mark van Dam / Shutterstock.com

Svindlere utgir seg for å være Posten og andre leverandører. Takket være AI er språket feilfritt – og du lokkes til å klikke på skadelige lenker.

“Kontoen din er midlertidig stengt” – TikTok og Instagram

Foto: Ascannio / Shutterstock.com

Spesielt unge brukere mottar troverdige varsler om at kontoen er i fare. Klikker du på lenken, kommer du til en kopi av innloggingssiden.

QR-kode-feller i det offentlige rom

Foto: Ground Picture / Shutterstock.com

Falske QR-koder er satt opp på kafeer, bussholdeplasser og butikker. Når du scanner, installerer du i verste fall skadelig programvare.

AI-chatbots later som de er kundeservice

Foto: Thapana_Studio / Shutterstock.com

Du finner dem via Google eller på Facebook. De virker hjelpsomme, men lurer deg videre til falske innloggingssider hos banker eller betalingsløsninger.

Farlige kopisider via Google-annonser

Foto: PeopleImages.com – Yuri A / Shutterstock.com

Selv betalte annonser i Google kan være falske. Søker du etter gratisprogrammer som Zoom eller VLC, kan du ende på en side som installerer virus.

Jobbtilbud med vedlegg – som er virus

Foto: SvetaZi / Shutterstock.com

LinkedIn og e-post brukes til å sende falske jobbtilbud med vedlegg. De utgir seg for å være kontrakter – men det er skadevare.

Falske meldinger fra Bank under vedlikehold

Foto: Meteoritka / Shutterstock.com

Når myndighetene har planlagte oppdateringer, utnytter svindlere det. Du får beskjed om å logge inn på nytt – men havner på en svindelside.

Ransomware forklart som Windows-oppdatering

Foto: A9 STUDIO / Shutterstock.com

Pop-ups og e-poster forteller at “systemet må oppdateres”. Men installasjonen er i virkeligheten utpressingsvirus som låser filene dine.

Mobilabonnement-svindel med falsk taletid

Foto: Primakov / Shutterstock.com

Du får SMS om ekstra data eller taletid fra Telenor eller Telia – men må logge inn med BankID. Alt er falskt, og målet er å stjele identiteten din.

Svindeloppringninger med norsk nummer og stemme

Foto: Linaimages / Shutterstock.com

Bankrådgivere med perfekt norsk og realistisk bakgrunnsstøy ringer og ber deg bekrefte en transaksjon. I virkeligheten er det deepfake eller opptak – og målet er pengene dine.

Annonse