Nyheter
Mexico saksøker Google
Krever slutt på navnebytte i Google Maps

Den mektige tech-giganten Google er havnet i rettslig trøbbel etter at Mexicos president Claudia Sheinbaum anklager selskapet for å ignorere gjentatte forespørsler om å stoppe bruken av navnet «Gulf of America» i sin karttjeneste for amerikanske brukere.
Les også: Tradisjonsmodell blir elektrisk: Lexus ES lanseres som elbil
En politisk ladet navneendring
Bakgrunnen for søksmålet er en ordre fra USAs president Donald Trump, som på sin første dag i embetet i januar krevde at Mexicogulfen skulle få nytt navn for føderale amerikanske institusjoner: «Gulf of America». Ifølge Trump skyldes navnebyttet at «USA gjør mesteparten av arbeidet der – det er vårt».

Den meksikanske regjeringen mener imidlertid at Trump ikke har rett til å omdøpe hele bukten, ettersom denne også grenser til Mexico og Cuba. President Sheinbaum hevder at ordren kun gjelder den amerikanske delen av kontinentalsokkelen.
Google ignorerte gjentatte advarsler
Sheinbaum sier at hun allerede i januar skrev til Google med en anmodning om å reversere navneendringen. Da det ikke førte frem, varslet hun rettslige skritt måneden etter. Nå bekrefter hun at Mexico har saksøkt Google, men spesifiserer ikke i hvilket land eller rettsinstans.
Google selv har så langt ikke svart på BBCs forespørsel, men tidligere uttalte selskapet at de følger offisielle navneendringer fra myndigheter, og at «Gulf of Mexico (Gulf of America)» kun vises for brukere i USA. For meksikanske brukere står det fortsatt «Mexicogulfen».
Journalistisk motstand og internasjonale reaksjoner
Navneendringen har også skapt splid mellom Det hvite hus og nyhetsbyrået Associated Press (AP), som nektet å bruke det nye navnet. Det førte til at byrået ble utestengt fra enkelte arrangementer i Det hvite hus, før en føderal dommer beordret administrasjonen til å gjenoppta tilgangen.
Samtidig hinter Trump nå til at han også vil endre navnet på Persiabukta til «Arabian Gulf» under sitt kommende besøk i Saudi-Arabia. Irans utenriksminister Abbas Araqchi kaller dette «absurde rykter» og advarer om at det kan provosere hele den iranske befolkningen.