Nyheter
Kriminelt nettverk opererer fra en NATO-bunker – sjokkerende funn
Tyske myndigheter har avslørt og stengt et nettverk som opererte fra en tidligere NATO-bunker, kjent under navnet «CyberBunker».

Dette hemmelige datasenteret skal ha vært en viktig brikke i driften av flere illegale markedsplasser på det mørke nettet, inkludert det beryktede «DarkMarket».
Markedsplass for kriminell virksomhet
CyberBunker fungerte som vertsplattform for flere nettsider på det mørke nettet, hvor blant annet «Wall Street Market» og «Fraudsters» ble driftet – nettsteder som minnet om eBay, men for ulovlige varer og tjenester. Systemet brukte Tor-nettverket, som skjuler brukernes identitet og IP-adresser, noe som gjorde det vanskelig å spore aktiviteten. Det skriver Ladbible.
Les også: FBI advarer: Denne telefonen kan ruinere deg!
DarkMarket skal ha vært en av de største illegale markedsplassene på det mørke nettet. Fra mai 2019 og frem til stengingen tidlig i 2021, ble det ifølge etterforskningen omsatt kryptovaluta tilsvarende omtrent 140 millioner euro.
Grenser for hva som kunne selges
Selv om DarkMarket var en ulovlig handelsplass, skilte den seg fra mange andre lignende nettsteder ved å forby salg av enkelte typer varer. Det var ikke tillatt å selge våpen, fentanyl eller overgrepsmateriale mot barn – et innhold som dessverre ofte florerer på slike plattformer.
Likevel ble det under etterforskningen oppdaget at flere av nettsidene som var hostet på CyberBunker, inneholdt langt mer urovekkende innhold.
Et nettverk under jorden
CyberBunker-prosjektet ble etablert i 2013 av en gruppe hackere og programmerere ledet av nederlandske Xennt, en 53 år gammel mann med livslang interesse for underjordiske anlegg. Han bosatte seg i bunkeren selv, mens teamet hans arbeidet fra overflaten. De installerte servere i anlegget og la til rette for ulovlig virksomhet på det mørke nettet.
Etterforskere fant bevis på handel med narkotika, stjålne data og ulovlige bilder – inkludert ekstremt innhold som terrorpropaganda og overgrepsmateriale mot barn.
Slag mot den digitale underverden
I 2019 slo politiet til mot anlegget. Flere personer ble pågrepet, og Xennt ble senere dømt til over fem års fengsel. Under razziaen beslagla politiet enorme mengder utstyr og data, inkludert:
- 412 harddisker
- 403 servere
- 65 minnepinner
- 61 datamaskiner
- 57 mobiltelefoner
- Store mengder papirdokumenter
- Rundt 100 000 euro i kontanter
Avsløringen av CyberBunker og DarkMarket har gitt innsikt i omfanget og organiseringen av kriminell aktivitet på det mørke nettet – og markert et viktig gjennombrudd i kampen mot digital kriminalitet
Les også: Advarsel: Lett å bli hacket