Teknologi
10 feil folk fortsatt gjør når de handler på nettet: dette kan koste deg dyrt
Enkle feil kan koste deg dyrt når du handler på nett.
Lær de 10 største tabbene folk fortsatt gjør – og hvordan du kan unngå dem før det er for sent.

Selv om de fleste handler på nettet uten å tenke over det, gjør mange fortsatt klassiske feil som kan føre til økonomisk tap, identitetstyveri eller svindel. Nettet er et fantastisk sted å handle – men bare hvis man unngår de største fallgruvene.
Her er de 10 vanligste feilene folk fortsatt begår når de handler på nett.
1. Handler på ukjente sider uten research

Mange blir fortsatt lurt ved å handle på nettsteder uten å sjekke troverdigheten deres. Manglende anmeldelser, fravær av kontaktinformasjon eller dårlig språkbruk er klare varselsignaler som mange overser.
2. Bruker usikre betalingsmetoder

Bankoverføringer eller ukjente betalingstjenester gir liten forbrukerbeskyttelse. Mange lar seg friste av «ekstra rabatt» for å betale på slike måter, men mister dermed muligheten for å få pengene tilbake hvis noe går galt.
3. Ignorerer advarsler fra bank eller nettleser

Både nettlesere og banker varsler om mistenkelige nettsider. Likevel velger mange å ignorere advarslene i jakten på et godt tilbud – og ender opp med å tape penger når varene aldri kommer.
4. Gir fra seg for mye personlig informasjon

Svindelsider ber ofte om unødvendig mye informasjon: fødselsdato, personnummer, kopi av ID. Disse dataene kan brukes til identitetstyveri, og bør aldri oppgis hvis det ikke er strengt nødvendig.
5. Bruker svake eller gjenbrukte passord

Å bruke samme passord flere steder gjør deg ekstremt sårbar. Hvis én nettbutikk blir hacket, kan angripere få tilgang til alle dine kontoer – inkludert nettbank og sosiale medier.
6. Aksepterer falske tilbud uten å lese betingelsene

«Få en iPhone for 10 kroner» skjuler ofte dyre abonnementer eller bindinger. Mange blir fanget i skjulte vilkår fordi de ikke leser det som står med liten skrift før de kjøper.
7. Handler over offentlige Wi-Fi-nettverk uten VPN

Å handle på åpne Wi-Fi-nettverk på kafé eller flyplass er risikabelt. Hackere kan fange opp betalings- eller innloggingsinformasjon hvis forbindelsen ikke er sikret.
8. Sjekker ikke butikkens returpolicy

Ikke alle nettbutikker tilbyr god returrett, spesielt de utenfor EU. Mange oppdager for sent at de ikke kan returnere varer som er defekte eller ikke passer.
9. Lar seg presse av nedtellinger og «få på lager»-triks

Kunstig knapphet som «kun 2 varer igjen!» eller «tilbudet utløper om 5 minutter!» presser folk til impulskjøp. Det øker risikoen for å ta dårlige beslutninger.
10. Overvåker ikke kontoutskrifter etter kjøp

Etter nettkjøp glemmer mange å følge med på kontoen sin. Små, uautoriserte trekk kan eskalere til større økonomisk misbruk dersom det ikke oppdages tidlig.