Teknologi
Nettkriminelle utnytter pave Frans’ død
Nettkriminelle utnytter ofte store nyhetshendelser til svindelkampanjer – og pave Frans’ bortgang er intet unntak.

Den enes død er den annens brød, heter det.
Det ser vi ekstra tydelig i disse dager hvor nettkriminelle nå utnytter pavens bortgang til svindelforsøk på plattformer som Instagram, TikTok og Facebook.
Les også: Elbiler sjanseløse ovenfor svindel
Utnytter store hendelser
Nettkriminelle utnytter ofte store nyhetshendelser til svindelkampanjer – og pave Frans’ bortgang er intet unntak.
Kort tid etter kunngjøringen fra Vatikanet forrige uke, begynte det å dukke opp falske AI-bilder og historier – særlig i sosiale medier
Ifølge IT-sikkerhetsselskapet Check Point er kampanjene ofte designet for å få folk til å klikke på lenker innebygd i bildene eller innleggene.
De blir deretter omdirigert til uredelige nettsteder med ondsinnede formål som tyveri av personopplysninger og økonomisk svindel.
Omdirigeres til falske sider
Et eksempel er et nettsted med falske nyheter om paven der brukere omdirigeres til en falsk Google-side om gavekortsvindel – en vanlig taktikk for å lure folk til å oppgi persondata eller foreta betalinger.
Et annet eksempel er et TikTok-innlegg som hevder at pavens bortgang er en falsk nyhet.
«Ved store nyhetshendelser registrerer vi alltid en kraftig økning i svindelforsøk som utnytter folks nysgjerrighet og følelser, og da gjelder det å være ekstra årvåken. Samtidig blir det stadig viktigere både for bedrifter og privatpersoner å ha sikkerhetsfunksjoner som evner å blokkere trusler når vi som mennesker ikke avslører de med onde hensikter», sier norgessjef Kjetil Ore i Check Point.

Les også: Har du blitt lurt: 10 deepfakes som narret millioner