Følg oss her

Nyheter

Slik unngår du krangel om penger

Enten man skal spleise på en middag, en ferietur eller betale strømregningen i kollektivet, kan det fort oppstå uenigheter om penger. Heldigvis finnes det enkle måter å gjøre opp på – uten at det går utover vennskapet.

Publisert

d.

Foto: Shutterstock

Penger mellom venner kan skape ubehag

En amerikansk undersøkelse fra 2024 viste at over én av fem hadde mistet vennskap som følge av økonomisk uenighet. Økonomicoach Talia Loderick mener mange undervurderer hvor vanskelig det kan være å snakke om penger med venner. «Det er lett å bli klønete når penger er involvert, og da lar vi ofte relasjoner gli», sier hun via The Guardian.

Spesielt når man er ute og spiser sammen, kan det være lurt å avklare hvordan regningen skal deles før man bestiller. Noen foretrekker å dele alt likt, mens andre mener det bør fordeles etter hvem som spiste og drakk hva.

Les også: Disse apparatene tapper strøm – selv når du tror de er slått av

Snakk om det på forhånd

Uansett hva man blir enige om, er det viktig at det er klart fra starten av. «Det bør ikke være noen tvil om at enten én betaler og de andre vippser, eller at det deles likt med én gang», sier Vivi Friedgut, som jobber med økonomiverktøy for unge voksne.

Det er også lurt å unngå løsninger som «jeg tar denne, så tar du neste.» Slike avtaler kan virke greie der og da, men sjelden går det helt opp i lengden. Den ene kan ende opp med å bruke langt mer enn den andre, uten at det var intensjonen.

Bruk Vipps for å gjøre det enkelt

I Norge er Vipps den enkleste og mest brukte løsningen for å gjøre opp mellom venner. Du kan enkelt sende penger direkte, eller bruke funksjonen Vipps Oppgjør for å lage en felles regning og fordele kostnadene.

Med Vipps Oppgjør kan du:

  • Opprette en gruppe og legge inn beløpene som skal fordeles
  • Velge om det skal deles likt, eller etter hvor mye hver enkelt skylder
  • Se hvem som har betalt og sende påminnelser til dem som ikke har gjort det

Dette er en god måte å unngå ubehagelige samtaler etter middagen eller ferien. Alle får en oversikt over hva de skylder, og alt skjer på en ryddig og trygg måte.

Vær realistisk med hverandres økonomi

Mange, særlig studenter, har ikke så mye å rutte med. Da kan selv små beløp gjøre en forskjell. I slike tilfeller kan det være fint å avtale løsninger som passer alle. Dette kan være at man lager middag hjemme istedenfor å spise ute, eller deler på innkjøp på en mer fleksibel måte.

Poenget er ikke å gjøre alt matematisk rettferdig til punkt og prikke, men å sørge for at alle føler seg komfortable og at ingen sitter igjen med følelsen av å ha betalt for mye.

Les også: 10 enkle sikkerhetstips som beskytter enhetene dine bedre

Annonse