Bil og motor
Nå er det Europa som må lære av Kina
Europeisk bilindustri har mistet forspranget. Nå søker de hjelp fra sine tidligere elever.

I mange år ble Kina sett på som nybegynnere i bilindustrien – et marked hvor europeiske selskaper skulle lære dem hvordan man lager biler. Nå er rollene byttet om. Europeiske bilprodusenter som Volkswagen, BMW og Mercedes-Benz vender seg i økende grad til kinesiske selskaper for å lære hvordan fremtidens biler skal se ut – og fungere.
Les også: Fagpersoner advarer – vent én time
Fra teknologi-eksportører til teknologi-importører
For bare 20 år siden spøkte tyske ingeniører om hvordan kinesiske samarbeidspartnere limte sammen bildesign fra tyske reklamebrosjyrer. I dag ser de samme ingeniørene mot Kina for inspirasjon. Kinesiske elbilprodusenter har tatt enorme teknologiske steg – spesielt innen batteriteknologi, programvare og selvkjørende løsninger – og dette har vekket europeiske giganter.
Volkswagen har for eksempel investert 700 millioner dollar i den kinesiske elbilprodusenten Xpeng, og samarbeider nå tett med dem for å utvikle neste generasjons smarte biler. Flere andre har inngått lignende samarbeid: Mercedes-Benz samarbeider med lasersensorselskapet Hesai, Stellantis med Leapmotor, og BMW har koblet seg til teknologigiganten Huawei.
Kina ble ledende – mens Europa nølte
Pandemien ble et vendepunkt. Mens Europa stagnerte, satte Kina fart. På få år gikk de fra å kopiere til å lede – og selskap som BYD har nå passert Volkswagen som bestselgende merke i Kina.
Kinesiske biler er ikke bare rimeligere – de har også smartere teknologi og bedre brukeropplevelse. Mens Europa strever med ladeinfrastruktur og dyrere elbiler, leverer kineserne biler med avansert programvare og lang rekkevidde til langt lavere priser.
EU forsøker å ta tilbake kontrollen
Som et svar på utviklingen har EU innført opp mot 45 prosent toll på kinesiske elbiler, og jobber nå med en ny strategi: Kinesiske produsenter som ønsker adgang til det europeiske markedet, må dele teknologi eller inngå samarbeid med europeiske selskaper.
Dette er ironisk nok samme metode som Kina selv brukte i flere tiår – ved å kreve teknologioverføring som inngangsbillett til det kinesiske markedet.
«Det er en pragmatisk erkjennelse av at vi ikke kan ignorere realitetene», sier John Lawler i Ford. – Kinesiske selskaper leder an i batteri- og elbilteknologi. Vi har noe å lære.
Et strategisk veiskille
Flere analytikere advarer om at Europa er sent ute. Det er allerede inngått avtaler med kinesiske batterigiganter som CATL og Gotion, men mange mener dette har skjedd uten tydelig strategi for kompetanseoverføring.
«Uten krav om europeisk innhold blir vi bare en monteringsfabrikk», sier Julia Poliscanova fra miljøorganisasjonen T&E.
Samtidig trues bransjen av økende geopolitisk spenning. Handelskrigen mellom USA og Kina påvirker globale verdikjeder, og skaper frykt for at europeiske selskaper kan bli sittende fast mellom to stormakter – med forbud mot å dele teknologi i begge retninger.
Konklusjon: En vekker for Europa
Tiden da Europa kunne lene seg på gamle meritter er over. Som Robert Falck i svenske Einride uttrykker det: – Vi overvurderte oss selv, og undervurderte dem.
Skal europeisk bilindustri overleve overgangen til en elektrisk og digital fremtid, må de ikke bare samarbeide med kinesiske aktører – men også være villige til å lære av dem.