Følg oss her

Nyheter

Store selskaper anklages for å ha unngått over 2.900 milliarder kroner i skatt

De største amerikanske teknologigigantene blir nå beskyldt for å ha unngått nær 2.900 milliarder kroner i selskapsskatt i løpet av de siste ti årene.

Publisert

d.

foto: Sundry Photography / Shutterstock.com

Det er snakk om seks av verdens mest verdifulle teknologiselskaper, ofte omtalt som «Silicon Six». Gruppen består av Amazon, Meta (tidligere Facebook), Alphabet (Google), Netflix, Apple og Microsoft. Det skriver The Guardian.

Disse selskapene har til sammen hatt inntekter på over 11 000 milliarder dollar og et overskudd på 2 500 milliarder dollar de siste ti årene. Likevel har de betalt i gjennomsnitt 18,8 prosent i selskapsskatt, langt lavere enn det amerikanske gjennomsnittet på 29,7 prosent.

Les også: Microsoft 50 år: Fra garasjeprosjekt til teknologigigant

Dersom man ser bort fra enkelte ekstraordinære skattebetalinger knyttet til gamle skattetvister, faller den reelle skatteandelen til 16,1 prosent, ifølge rapporten.

Systematisk skatteplanlegging

Analysen peker på at disse selskapene har innarbeidet omfattende skatteplanlegging i sine forretningsmodeller. Det brukes blant annet avanserte teknikker for å redusere skatt, som å føre inntekter i lavskatteland og å benytte skattemessige unntaksregler.

Ifølge rapporten har selskapene også i flere tilfeller overdrevet hvor mye skatt de faktisk har betalt, blant annet ved å inkludere beløp de ikke forventet å måtte betale.

Netflix hadde den laveste reelle skatteandelen, med bare 14,7 prosent. Microsoft betalte 20,4 prosent. Amazon havnet på 19,6 prosent, men ble vurdert som det selskapet med mest problematisk skattepraksis. Blant annet har Amazon flyttet en betydelig del av sin britiske omsetning til Luxembourg, som har langt lavere skattesatser.

Skattefordeler og lavmarginstrategi

Mye av inntektene fra utlandet har blitt beskattet med lave satser i USA, blant annet på grunn av særskilte skatterabatter for utenlandske inntekter knyttet til immaterielle verdier.

I tillegg har flere av selskapene lave driftsmarginer og investerer store beløp i infrastruktur og arbeidsplasser. Dette brukes som forklaring på den lave andelen skatt i forhold til inntekter.

Teknologiselskapene understreker at de følger gjeldende lover og betaler den skatten de er pålagt. Samtidig viser analysen hvordan deres skattemodeller utnytter lovverket til det ytterste.

Rapporten kommer samtidig som selskapenes politiske og økonomiske innflytelse øker, både i USA og internasjonalt.

Les også: Tidligere Meta-ansatt med sterke påstander: – Samarbeidet med Kina om sensur

Annonse