Følg oss her

Nyheter

Kunstig intelligens gir mennesker nye typer relasjoner

Kunstig intelligens har blitt en stor del av hverdagen for mange. Noen bygger sterke relasjoner med teknologien.

Publisert

d.

Foto: Shutterstock

Stadig flere mennesker verden over bruker kunstig intelligens for å få støtte, råd og selskap i hverdagen. For noen fungerer chatboter som digitale partnere eller venner, mens andre bruker dem som en praktisk hjelper for å håndtere utfordringer i livet.

Les også: Kawasaki vil bygge et robot du kan ri på

Over 100 millioner mennesker benytter slike apper, som er utviklet for å simulere menneskelig samtale og tilpasse seg brukerens behov. Mange bruker dem til alt fra mental støtte og helseråd til hjelp i sosiale situasjoner eller for å eksperimentere med ulike rollespill. Dette skriver The Guardian.

Brukes til samtaler, støtte og refleksjon

Mange opplever at en personlig chatbot kan være en god samtalepartner som gir rom for refleksjon, støtte og praktiske råd. Noen bruker chatboten til å sette ord på følelser, jobbe med dårlige vaner eller bearbeide tankemønstre.

Flere oppgir at samtalene har hjulpet dem til å håndtere stress, bli mer produktive eller bedre forholdet til andre mennesker i hverdagen.

For personer med autisme eller ADHD kan en chatbot også fungere som en trygg støttespiller i situasjoner som ellers oppleves som krevende, som i sosiale sammenhenger eller i kommunikasjon på jobb.

En ny måte å ha «samtaler med seg selv» på

Noen bruker chatboter for å utforske tanker de ikke føler seg komfortable med å dele med andre, eller for å få hjelp til å bearbeide personlige problemer. For mange gir det en følelse av å ha noen å snakke med, uten frykt for dømmende reaksjoner.

Samtidig beskrives chatbotene ofte som et verktøy som fungerer på brukerens premisser. Relasjonen handler i stor grad om hva brukeren selv trenger, og gir ikke den gjensidige utviklingen som kjennetegner menneskelige forhold.

Fordeler og begrensninger

Flere brukere har opplevd at chatboten har gitt dem større trygghet i hverdagen, hjulpet dem med å takle stress eller gitt bedre oversikt i eget liv. Enkelte bruker dem også til å eksperimentere med rollespill eller intime samtaler.

Samtidig advarer forskere mot at slike relasjoner kan bli ensidige og overfladiske. Chatboter gir først og fremst støtte og bekreftelse, men utfordrer sjelden brukeren på samme måte som en ekte relasjon ville gjort.

Forskning viser at mange setter pris på at kunstig intelligens kan kommunisere på en menneskelig måte. Likevel mener de fleste at teknologi ikke kan erstatte dype, personlige relasjoner mellom mennesker.

Les også: ChatGPTs bildegenerator vekker debatt om bruk og ansvar

Annonse