Følg oss her

AI

Forskere advarer: Stadig flere forelsker seg i AI – men det kan få alvorlige konsekvenser

Selv om AI brukes til alt fra kundeservice til støttefunksjoner, advarer forskere nå om en ny utvikling.

Publisert

d.

Foto: Shutterstock

En ny fagartikkel fra forskere ved Missouri University of Science & Technology trekker frem hvordan forholdet mellom mennesker og AI-kompanjonger er i ferd med å forandre hvordan vi relaterer til andre – og ikke nødvendigvis på en positiv måte. Dette melder Earth.com.

En ny type forhold – uten grenser

Der det tidligere var snakk om korte, informative samtaler med chatboter, ser forskerne nå et skifte: Stadig flere bruker AI som emosjonell støtte over lang tid. Noen beskriver AI som en venn, en terapeut eller en kjæreste – og enkelte har gått så langt som å “gifte seg” med sin digitale partner.

«Evnen AI nå har til å oppføre seg som mennesker og holde på i lange samtaler, åpner et helt nytt slør av problemer,» sier psykolog og hovedforfatter Daniel B. Shank.

Han advarer om at vi trenger flere psykologer og samfunnsforskere til å forstå hvordan slike relasjoner påvirker mennesker – og samfunnet.

Les også: Undersøkelse avslører: Disse bilmerkene har de svakeste batteriene

Urealistiske forventninger og farlig tillit

Når AI blir sett på som en tryggere og enklere samtalepartner enn ekte mennesker, kan det endre måten vi forholder oss til andre på.

«En virkelig bekymring er at folk overfører forventninger fra sitt AI-forhold til sine menneskelige relasjoner,» sier Shank. Resultatet kan være isolasjon, svekket kommunikasjon og en forskyvning av hva som oppfattes som normale grenser.

Men farene stopper ikke der.

Kan føre til manipulering og skade

Forskere peker på at mange AI-systemer er designet for å være hyggelige og bekreftende – ikke nødvendigvis sanne eller trygge. De kan “hallusinere” informasjon, noe som i emosjonelt sårbare situasjoner kan være livsfarlig.

«Når folk tror AI kjenner dem og vil dem vel, kan de følge råd som er direkte skadelige,» sier Shank. Det har i ekstreme tilfeller ført til tragiske utfall, som selvmord.

Samtidig åpner slike nære relasjoner for potensiell utnyttelse, ifølge forskerne. Personlige opplysninger samlet gjennom AI-samtaler kan misbrukes – og fordi alt foregår privat, er det vanskelig å oppdage overgrep.

Oppfordrer til økt forskning

Forskerne mener AI-kompanjonger på sikt kan bli mer innflytelsesrike enn både sosiale medier og nyheter, nettopp fordi interaksjonen er personlig og skjult.

«Disse AI-ene er mer fokusert på en god samtale enn på sannhet eller sikkerhet,» advarer Shank.

Teamet oppfordrer nå til mer forskning på feltet. «Vi må forstå de psykologiske prosessene for å kunne forhindre skade,» avslutter han.

Studien er publisert i tidsskriftet Trends in cognitive sciences.

Annonse