Følg oss her

Mobil

Får du fortsatt varsler… fra apper du trodde du hadde slettet?

Slettet du appen – men får fortsatt varsler? Du er ikke alene. Her er sju grunner til at “slett” ikke alltid betyr slett.

Publisert

d.

Du slettet appen. Du trodde det var over. Men så dukket det opp en melding – en e-post, et push-varsel, en “påminnelse”. Hvordan er det mulig? Og hva gjemmer seg egentlig bak appenes digitale etterliv?

Slett betyr ikke alltid slett

Foto: Zoomik / Shutterstock.com

Når du avinstallerer en app, tror du kanskje at den er borte. Men ofte ligger det igjen data – både på enheten og hos utvikleren. Mange apper oppretter brukerkontoer som forblir aktive, selv når appen er slettet. Hvis du ikke har lukket eller slettet selve kontoen, kan appen fortsatt nå deg.

Push-varsler kan leve videre uten appen

Foto: New Africa / Shutterstock.com

Noen varsler sendes ikke fra selve appen, men gjennom operativsystemet. Både Apple og Google har systemer hvor apper registrerer en «kanal» for push-varsler som ikke nødvendigvis fjernes når appen slettes. Det betyr at du fortsatt kan motta varsler, selv om du trodde forbindelsen var brutt.

E-postadressen din er fortsatt en inngang

Foto: one photo / Shutterstock.com

De fleste apper ber om e-post når du registrerer deg. Denne brukes ofte til å sende “påminnelser” eller forsøk på å lokke deg tilbake. Det er en del av det markedsførere kaller re-engagement. Noen ganger sendes det manuelt, andre ganger via automatiserte systemer som kan fortsette i årevis – med mindre du aktivt melder deg av.

App-familier deler informasjon

Foto: Melnikov Dmitriy / Shutterstock.com

Hvis du har slettet én app fra et selskap du fortsatt bruker i andre apper (for eksempel Meta, Google eller Microsoft), kan data fortsatt flyte mellom tjenestene. Å slette Facebook betyr ikke nødvendigvis at Messenger, Instagram eller tredjepartsapper mister tilgang til adferdsdata eller informasjon.

Noen apper skjuler seg i bakgrunnen

Foto: pathdoc / Shutterstock.com

Spesielt på Android kan noen apper etterlate komponenter som ikke fjernes ved vanlig avinstallasjon. Dette gjelder særlig apper med systemrettigheter som har kjørt i bakgrunnen med tilgang til for eksempel posisjonsdata eller internett. Disse kan fortsette å fungere til du manuelt sletter cache og data – eller til og med til du tilbakestiller telefonen.

Du må slette kontoen – ikke bare appen

Foto: Primakov / Shutterstock.com

Vil du virkelig bort fra en app, må du logge inn og slette kontoen – ikke bare fjerne ikonet fra skjermen. Og selv da er det ikke alltid enkelt: Mange plattformer beholder sikkerhetskopier i flere måneder (noen i opptil ett år), selv etter at du har bedt dem om å slette alt. Du er kanskje borte fra overflaten, men fortsatt lagret i kulissene.

Det digitale etterlivet – eller digital forfølgelse?

Foto: RoBird / Shutterstock.com

Det føles som et ekko: noe du trodde du var ferdig med som fortsatt roper på deg. Det kan være harmløst – eller veldig ubehagelig. Teknologiens hukommelse er lang, og slett er sjelden slett. Hvis du har fått nok, krever det mer enn et trykk. Det krever kontroll – og tålmodighet.

Annonse