Følg oss her

Teknologi

Nå kan passasjerfly få smartglass-vinduer

Har du noen gang flydd over et fjell, en innsjø eller noe annet og lurt på hva du så under deg? Smartglass fra tyske Zeiss kan fortelle deg.

Publisert

d.

Foto: Zeiss

Zeiss, kjent for å levere optiske komponenter til blant annet NASA og Den europeiske romfartsorganisasjonen, ser nå mot en ny arena: passasjerfly. Selskapet har tidligere levert høyteknologiske linser til blant annet James Webb-teleskopet og kameraer brukt av Apollo-astronautene. Nå planlegger den tyske optikkprodusenten å oppgradere kommersielle fly med berøringsfri, holografisk smartglass-teknologi.

Les også: Hva du bør gjøre hvis du har blitt hacket – steg for steg

Denne nye teknologien ble vist frem på Aircraft Interiors Expo i Hamburg fra 8. til 10. april 2025, og Zeiss har ambisjoner om å få systemet installert i fly i nær fremtid. Det skriver mediet popular science.

Underholder passasjeren

Smartglassene kombinerer mikrooptiske strukturer og holografiske optiske komponenter, tilpasset ulike behov. Resultatet kan være vinduer som viser informasjon om flyruten, geografisk posisjon og bevegelige kart for passasjerene. I tillegg kan skillevegger i kabinen erstattes med transparente flater som fungerer som digitale skjermer med holografiske knapper. Disse reagerer på bevegelser ved hjelp av sensorer basert på ultrafiolett og infrarødt lys.

Kan spare bensin

En av de mest betydningsfulle egenskapene til dette systemet er ikke synlig, men merkbar. Ved å erstatte tunge fysiske skillevegger og skjermer med smartglass, kan totalvekten på flyet reduseres. Lavere vekt betyr lavere drivstofforbruk, noe som kan redusere både kostnader og utslipp.

Ikke kun for passasjerene

Teknologien er ikke begrenset til passasjerkabinen. Zeiss utvikler også augmented reality-skjermer til cockpitene. Disse skal gjøre det mulig for piloter å holde blikket rettet fremover, samtidig som viktig informasjon vises direkte i synsfeltet. Systemet bruker infrarøde og mikrobølgebaserte kameraer til å samle inn data om omgivelsene og projisere informasjonen på pilotens frontrute.

Ifølge selskapet gjør denne teknologien det enklere for både piloter og automatiserte systemer å overvåke flyets omgivelser og indre tilstand. Dette kan være spesielt nyttig under vanskelige forhold, som ved nattflygning, tåke eller dårlig vær. På sikt kan hele cockpitvinduet fungere som én stor augmented reality-skjerm, noe som potensielt kan redusere risikoen for kollisjoner, unødvendige ventemønstre og omdirigeringer.

Les også: Nytt trafikkskilt vekker oppsikt i Europa – dette betyr det

Annonse