Følg oss her

Mobil

Meta stanser direktesending for tenåringer på Instagram

Meta innfører strengere sikkerhetstiltak for unge brukere på Instagram. Nå blir det ikke lenger mulig for brukere under 16 år å bruke appens direktesendingsfunksjon uten foreldres tillatelse.

Publisert

d.

Foto: Luiza Kamalova / Shutterstock

Tenåringer må også ha godkjenning fra foreldre for å deaktivere en funksjon som automatisk gjør bilder uklare dersom de inneholder mulig nakenhet i direktemeldinger.

Samtidig utvider Meta bruken av «tenåringskontoer» fra Instagram til Facebook og Messenger. Disse kontoene ble introdusert i fjor og setter standardbegrensninger for brukere under 18 år. Foreldre kan blant annet angi daglige tidsbegrensninger, blokkere tilgang på bestemte tider og se hvilke kontoer barnet har kontakt med. Det skriver TheGuardian.

Les også: 10 grunner til at scrolling føles trygt – men gjør deg urolig på sikt

Trenger forelderes samtykke

De nye kontoene på Facebook og Messenger rulles først ut i USA, Storbritannia, Australia og Canada. Som på Instagram krever det foreldres samtykke for å endre innstillinger hvis brukeren er under 16 år. De som er 16 eller 17 får mulighet til å endre innstillingene selv.

Ifølge Meta brukes tenåringskontoene på Instagram av 54 millioner unge globalt, og over 90 prosent av brukerne mellom 13 og 15 år har beholdt standardbegrensningene.

Krever mer for å beskytte de unge

Den britiske barnevernorganisasjonen NSPCC støtter utvidelsen av tiltakene, men påpeker at Meta må gjøre mer for å forhindre at skadelig innhold dukker opp på plattformene. De understreker at det må kombineres med forebyggende arbeid for å hindre spredning av farlig materiale.

Endringen skjer samtidig som Storbritannia begynner å innføre sin nye lov om nettsikkerhet. Denne krever at alle nettsteder og apper innenfor lovens virkeområde – inkludert Facebook, Google, X, Reddit og OnlyFans – fjerner eller forhindrer ulovlig innhold, som overgrepsmateriale, svindel og terrorrelatert innhold.

Handelsavtale kan svekke loven

Loven inneholder også bestemmelser om å beskytte barn mot skadelig innhold, blant annet relatert til selvskading og selvmord. Forslag om å svekke loven i forbindelse med en handelsavtale med USA har blitt møtt med sterke protester fra barnevernorganisasjoner, som kaller det en «skammelig ettergivelse» som vil bli dårlig mottatt av publikum.

Da Instagram-tiltakene først ble lansert, uttalte Metas daværende leder for globale saker, Nick Clegg, at målet var å «gi foreldrene mer kontroll» – og at mange foreldre fortsatt i liten grad benyttet seg av tilgjengelige sikkerhetstiltak.

Les også: Dagen din er ikke designet av deg – men av teknologien

Annonse