Teknologi
FOMO(fear of missing out) forklart med hjerneforskning
FOMO handler ikke bare om følelser – det handler om hjernen din. Her er syv forskningsbaserte forklaringer på hvorfor frykten for å gå glipp av noe føles så ekte – og så vanskelig å ignorere.

Følelsen av å gå glipp av noe er ikke bare psykisk – den er dypt forankret i hjernens biologi.
Her er sju måter hjernen din reagerer på FOMO.
1. Belønningssystemet reagerer på sosiale signaler

Dopamin frigjøres når vi opplever noe sosialt betydningsfullt. Likes, varsler og stories aktiverer hjernens belønningssystem – derfor føles det som et tap å ikke være med.
2. Hjernen tolker ekskludering som smerte

Studier viser at sosial avvisning aktiverer samme område i hjernen som fysisk smerte. Når andre har det gøy uten deg, opplever hjernen det som et reelt tap.
3. Vi er programmert til å følge flokken

Evolusjonen har gjort det livsviktig å være en del av gruppen. Hjernen er derfor konstant på jakt etter tegn på fellesskap – og sosiale medier forsterker dette behovet.
4. Uforutsigbarhet skaper stress

Hjernen liker forutsigbarhet. Når du ser en story uten kontekst eller får en melding du ikke kan åpne med en gang, trigges stress. FOMO vokser i det uvisse.
5. Sammenligning aktiverer selvbilde og verdi

Når du ser andres suksess eller opplevelser, sammenligner hjernen automatisk. Det påvirker områder knyttet til selvfølelse – og kan både styrke og svekke selvtilliten.
6. Tidsoppfatningen forvrenges under FOMO

Når du scroller og ser andres liv, oppleves det som nåtid – selv om det skjedde for dager siden. Det gir inntrykk av at alle andre alltid gjør noe spennende.
7. Hjernens plastisitet gjør FOMO til en vane

Jo oftere du gir etter for FOMO ved å sjekke telefonen, jo sterkere bygges vanen. Hver gang du belønnes med informasjon, styrkes koblingen – og det blir vanskeligere å stoppe.