Følg oss her

Teknologi

Å reise i tid er faktisk mulig – bare ikke slik du tror

Har du sett filmer som Back to the Future, Doctor Who eller Interstellar og ønsket å kunne reise i tid? Du har faktisk gjort det, mer enn en gang.

Publisert

d.

Foto: Zephyr_p / Shutterstock.com

Ja, i teorien. Men ikke forvent å kunne reise hundrevis av år frem eller tilbake i tid med det første. I stedet for tidsmaskiner og mystiske gjenstander, handler det i virkeligheten om fysikk, nærmere bestemt Einsteins teorier.

Les også: NASA-sonden flyr nærmere solen enn noen gang før

Ifølge NASA reiser vi faktisk alle sammen gjennom tid, i en hastighet på ett sekund per sekund. Dersom noen kunne bevege seg raskere enn dette, ville de teknisk sett reise i tid. Det skriver Ladbible.

Hvordan fungerer dette i praksis?

Grunnlaget for idéen om tidsreiser stammer fra Albert Einsteins spesielle relativitetsteori fra 1905. Enkelt forklart sier teorien at tiden går langsommere jo raskere man beveger seg. Dette kalles tid-dilatasjon.

Denne teorien ble testet i 1971 av forskerne Joseph Hafele og Richard Keating. De plasserte fire svært presise atomur ombord på to fly som fløy i motsatte retninger rundt jorden. Klokkene ble senere sammenlignet med en kontrollklokke på bakken.

Resultatet viste at klokkene på flyet som fløy mot jordens rotasjon gikk saktere, de tapte rundt 59 nanosekunder. Klokkene på flyet som fulgte jordens rotasjon gikk derimot raskere, og vant omtrent 273 nanosekunder. Med andre ord: en liten, men reell form for tidsreise.

Astronauter opplever det også

Dette fenomenet gjelder også astronauter. Da den amerikanske astronauten Scott Kelly tilbrakte et år ombord på den internasjonale romstasjonen, kom han tilbake til jorden ørlite grann yngre enn sin tvillingbror Mark, på grunn av farten han beveget seg i i rommet.

Tidsreiser eksisterer altså, men uten tidsmaskiner og mystiske portaler, men som et resultat av fysikkens lover. Selv om det ennå er langt igjen til vi kan reise tilbake til fortiden eller langt inn i fremtiden, viser eksperimentene at tiden faktisk ikke er så fast og uforanderlig som vi kanskje trodde.

Les også: Disse 10 teknologimytene er falske – men millioner tror fortsatt på dem

Annonse