Biler
Elon Musk danner nytt politisk parti – hva betyr det for Tesla?

Elon Musk har startet sitt eget politiske parti i USA med mål om å utfordre det etablerte topartisystemet. Nå stiller både investorer og analytikere spørsmål ved hva dette betyr for hans engasjement i Tesla.
America Party: Musk kaster seg inn i politikken
På plattformen X kunngjorde Elon Musk opprettelsen av "America Party" – et nytt politisk prosjekt med løfter om å «gi amerikanske borgere friheten tilbake». I meldingen retter Musk hard kritikk mot det han omtaler som et ødelagt system preget av sløsing og korrupsjon, og hevder at USA i praksis allerede er et ettpartisystem.
Ifølge Musk skal partiet jobbe for lavere statsgjeld, økt ytringsfrihet og mindre statlig inngripen. Nettstedet til den føderale valgkommisjonen viser at dokumenter knyttet til partiet allerede er levert inn.
Trump svarer med latter
Donald Trump, som for tiden sitter som president i USA, avfeide Musk sitt utspill som «latterlig». Under et møte med journalister uttalte han at USA ikke har behov for et tredje parti, og at republikanerne har hatt stor suksess.
På sin plattform Truth Social gikk han enda lenger og hevdet at Musk har «sporet av». Trump advarte mot at et nytt parti kan skape «forvirring» og svekke det etablerte systemet.
Konflikten mellom de to milliardærene har utviklet seg raskt, spesielt etter at Musk tidligere i år støttet Trumps kampanje økonomisk og ble involvert i arbeidet med budsjettkutt – noe som utløste sterke reaksjoner.
Tesla-aksjonærer bekymret
Musk har så langt ikke sagt noe konkret om hvilken rolle han selv vil ha i partiet, men mange stiller spørsmål ved hvordan dette nye engasjementet vil påvirke Tesla.
Tidligere i sommer sendte en gruppe aksjonærer et brev til styret hvor de krevde at Musk måtte bruke mer tid på bilprodusenten. Bakgrunnen er blant annet at Tesla har hatt et krevende år.
Fallet i Tesla-salget fortsetter
Til tross for lanseringen av en oppdatert Model Y, falt det globale salget med 13 prosent i forrige kvartal – til 384 122 kjøretøy. Samtidig har det vært liten fremgang i andre segmenter, og det politiske landskapet gjør ikke situasjonen lettere.
Fra 30. september avvikles et viktig statlig elbil-subsidieprogram i USA. Inntil da får husholdninger opptil 7500 dollar i skattefradrag for nye elbiler, og 4000 dollar for brukte. Uten denne støtten kan Tesla møte ytterligere nedgang i det amerikanske markedet.
Fokus på Tesla – eller politikk?
Musk har tidligere uttalt at han skal vie mer tid til Tesla, men oppstarten av et nytt politisk parti sender et annet signal. Både ansatte og investorer stiller nå spørsmål ved om Tesla-sjefen klarer å kombinere sin rolle som industrileder og politisk aktør.