Biler
Å slå av motoren kan virke smart
Men det kan bli dyrt og farlig

Mange bilførere slår av motoren ved rødt lys i håp om å spare drivstoff. Men det som virker som en fornuftig vane, kan i realiteten være skadelig for bilen din – og i noen tilfeller også trafikkfarlig.
Gode råd kan gi dårlig resultat
For å kutte kostnader og forbruk finnes det mange velkjente triks: kjøre i jevnt tempo, unngå brå akselerasjon og holde bilen fri for unødvendig last. Men et stadig mer populært tiltak – å slå av motoren ved trafikklys – er ikke like uskyldig som det kan virke.
Ifølge Thomas Schwarz i ADAC (Tysklands bilistforening) varierer effekten av å skru av motoren med både bilens alder og motorteknologi. Det betyr at rådet slett ikke passer for alle.
Når lønner det seg – og når bør du la motoren gå?
Hvis du forventer å stå stille i mer enn 30 sekunder og bilen er varm, kan det være lønnsomt å slå av motoren for å spare bensin. Men dersom motoren fortsatt er kald, er dette en dårlig idé. Kaldstart øker både drivstofforbruket og utslippene.
For eldre biler kan det også bli dyrt: Hyppige start og stopp tærer på batteriet, og i verste fall kan det føre til at bilen nekter å starte igjen. I tillegg utsettes motoren for unødvendig slitasje.
Biler med start-stopp-system er bedre rustet
Moderne biler med automatisk start-stopp-teknologi er laget for å tåle hyppige motorstopp. De har både forbedret batteriteknologi og motorstyring som reduserer risikoen. Har du en eldre bil uten slik funksjon, bør du være langt mer forsiktig med denne sparemetoden.
Et godt råd: Vurder situasjonen
Skal du stå stille en stund og har en nyere bil? Da kan det være fornuftig å slå av motoren. Men ved korte stopp, kald motor eller eldre bilmodell, er det bedre å la motoren gå. Det kan i det lange løp være både tryggere og billigere.